A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság állásfoglalása alvásvizsgálatok végzésével kapcsolatban

 

    Tekintettel arra, hogy az utóbbi években számos helyen jelentek meg különféle alvásvizsgálati lehetőségek hazánkban, szükségesnek tartjuk a következők ismertetését:
   Az alvásmedicína műszeres laboratóriumi hátterét a 0905-ös szakmakód alatt jegyzett minimumfeltétel szabályozza, felsorolva az érintett társszakmáka is (neurológia, tüdőgyógyászat, gyermekgyógyászat, fül-orr-gégegyógyászat, pszichiátria, belgyógyászat). Ezzel is jelzi azt az igényt, hogy egységes alapelvek szerint történjenek az alvásvizsgálatok, megkövetelve az alvásmedicínában való jártasságot.
    Ennek biztosítására jött létre az alvásmedicína szakértője licenc, mely jelenleg egyedüliként bizonyítja a megfelelő jártasságot.
        A minimumfeltételek betartása fontos az alvásvizsgálatok megfelelő indikációjához, elvégzéséhez, a leletek elkészítéséhez és értelmezéséhez.
       A megfelelő képzettség szükségességét aláhúzzák azok az adatok, hogy az alvásfüggő légzészavarok megítélésében a legnagyobb az egyes vizsgálók közötti eltérés, s számos esetben automata kiértékelésre hagyatkoznak az elemzők, mely jelentősen rontja az eredmény hitelességét.
      Az egységes szakmai képzettség és alapelvek alkalmazásának fontosságát megerősíti az is, hogy a gépjárművezetői egészségügyi alkalmasság része az obstruktív alvási apnoe betegség szűrése is, mely a leletkiadás terén speciális jogi felelősséget is magában hordoz.
    A fentiek alapján a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság készséggel áll az érdeklődők segítségére az alvásmedicína licenc ismeretanyagának elsajátításában. A licenc követelményrendszere, leírása megtalálható az alvástársaság honlapján (www.alvastarsasag.hu).
      Ezen állásfoglalást eljuttatjuk az érintett társzakmák szakmai szervezeteinek is.

      a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság vezetősége