a  e


Korábbi közlemények:


Közgyűlés

    A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság 2020.12. hó 14-én 16 órai kezdettel közgyűlést tart, mely online formában kerül megrendezésre.
    A napirendi pontokról és a lebonyolítás menetéről minden tagtársunk e-mailben kap értesítést!
(határozatképtelenség esetén ismétlés szüksges az e-mailben jelzett időpontban)

2020.11.30.

Tiszteletel:

Dr. Faludi Béla   Dr. Szakács Zoltán

elnök                  főtitkár


Ajánlás

A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság vezetősége - konzultálva az alváslaboratóriumok vezetőivel - a következő ajánlásokat teszi a járványhelyzet javulásával párhuzamosan újrainduló laboratóriumok biztosnági óvintézkedéseire:

Biztonsági javaslatok (COVID-19, alvásvizsgálatok)

A linkre kattintva megtekinthjető a dokumentum.


Közlemény    Információink szerint az utóbbi időben számos új képzés indult az alvászavarok területén, azt a látszatot keltve, hogy a sikeres vizsgát követően alvászavarokkal küzdő betegeket kezelhetnek a résztvevők.

    Ezzel kapcsolatban szeretnénk az alvászavarok iránt érdeklődőket, arról tájékoztatni, hogy Magyarországon 2013 óta létezik államilag elismert, a Nemzeti Vizsgabizottság által szervezett vizsgalehetőség, ún, licenc az alvászavarok ellátásához. Ez az alvásmedicína szakértője – szomnológia licenc, mely számos alapszakvizsgára ráépíthető. Nem csak hazánkban, de e téren Európában is az első hivatalos szakképesítés.


    Tájékoztatjuk továbbá az érdeklődőket, hogy az jelenleg e téren ezen a képesítésen kívül nincsen egyéb olyan oklevelet adó tanfolyam, amely államilag elismert és akkreditált.


    Hangsúlyozzuk továbbá, hogy egészségügyi téren minden szakvizsga, licencvizsga és a továbbképzés, tanfolyam szigorú, a különböző egészségügyi hatóságok, egyetemi Szak és Továbbképző Központok elbírálásán esik át. A tevékenység végzéséhez pedig (akár állami, akár magánrendelés keretei között történik) a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélye szükséges. Egyéb szervezetek, például kamarák (kivéve MOK) nem jogosultak semmiféle, a betegellátással kapcsolatos dokumentum, engedély. oklevél kiadására, arra betegellátás kapcsán hivatkozni nem lehet. Az ennek alapján kifejtett egészségügyi tevékenység kimerítheti a jogosulatlan egészségügyi tevékenység fogalmát.


  A kialakult helyzetről tájékoztatjuk a szakirányú egészségügyi szervezeteket is!


    2020.04.26.
                                                     a Magyar Alvásdiagnosztikai és
                                                    Terápiás Társaság vezetősége.Az Alvástársaság állásfoglalása a COVID-19 járvány szomnológiai vonatkozásairól (CPAP/BiPAP használat és COVID-19)

Állásfoglalás

Eléréséhez kattintson a linkre!A 2020-as év továbbképzései elérhetőek a Továbbképzés linken!


Közlemény:

Tisztelt Résztvevő!

Tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre, a 2020. március 13-án az Alvás Világnapjára tervezett „Éjszaka az Alváslaborban – Téli-nyári időszámítás aktuális kérdései” c. rendezvényünk elmarad.
Tanfolyamunk egy későbbi időpontban kerül megrendezésre, melyről e-mailben értesítjük.

Tisztelettel:
Dr. habil Faludi Béla PhD
egyetemi docens, tanszékvezető
MATT elnökAlvás Világnapja 2020

A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság rendezvénye.

A rendezvény fővédnöke: Dr. Áder János Köztársasági Elnök Úr

A program elérhető az OFTEX-en!

Sajtóközlemény
 

Eléréséhez kattintson a linkre!Alváskongresszus, 2019

2019 november 15-16-án került megrendezésre a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság XII. Kongresszusa Siófokon, a Hotel Residence-ben..

Részletes információk a kongresszus weblapján érhetők el, melyhez kattinson az alábbi linkre:
                           http://www.pcongress.hu/Congress/index/84

Közlemény az Alvás Világnapja rendezvénnyel kapcsolatban (2019)

A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság válaszlevele a Magyar Alvásszövetség megkeresésére.

Kattintson a linkre!


Felhívás alváslaboratórium akkreditációra

A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elkötelezett a megfelelő szakmai tudással rendelkező orvosok képzése és az alváslaboratóriumok megfelelő szakmai színvonala iránt.
Az Európai Alvástársaság (ESRS) megfogalmazta mind a személyi, mind pedig az alváslaboratóriumok működésének akkreditációs irányelveit, melyek megtalálhatóak a www.alvastarsasag.hu honlapon.
Az alvástársaság korábban felmérte és akkreditálta a hazánkban működő alváslaboratóriumokat.
Az elmúl időszakban számos új labor jelent meg, számos változást történt az alvásmedicína területén. Ezek indokolttá teszik az ismételt alváslaboratóriumi akkreditációt.
Az akkreditáció tervezett időszaka: 2019 ősze.
A felülvizsgálat kiterjed a laboratóriumokban dolgozó szakemberek szakképesítésére (alvásmedicína szakértője licenc), az alváslaboratóriumok minimumfeltételeinek meglétére (a 0905 szakmakód szerinti) és a hatályos klinikai irányelvek betartására. Ezek mellett fontos annak a felmérése is, hogy milyen jellegű betegcsoportokkal foglalkoznak az adott laboratóriumban. Az akkreditáció feltétele továbbá az alvástársaság által kialakított lelettartalmak megléte.
Az akkreditáció – korábbihoz hasonlóan – két lépcsős lesz: kérdőívek kitöltése, majd ezt követően helyszíni bejárás.
Kérem, amennyiben csatlakozni szeretne az alvástársaság által kezdeményezett laborakkreditációs folyamathoz, jelezze az alvástársaság vezetősége felé írásban. Az akkreditációs kérdőíveket ezt követően juttatjuk el.

Pécs, 2019. március 12.

Dr. habil. Szakács Zoltán PhD             dr. habil. Faludi Béla PhD
Főtitkár                                                   Elnök
Alvástársaság                                        Alvástársaság
osztályvezető főorvos                           tanszékvezető egyetemi docens
Neurológiai Osztály                               Alvásmedicína Tanszék, Neurológiai Klinika
Honvédkórház, Budapest                     PTE KK, Pécs

Ajánlás: egységes alvásvizsgálati leletformátumok alkalmazása

Az utóbbi években számos új alvásvizsgáló hely, alváslaboratórium nyílt az országban. A vizsgálati eredmények értelmezéséhez, összehasonlíthatóságának biztosításához szükség van egységes leletezési módszerekre, egységes leletformátumokra (hasonlóan, mint ahogy ez már más szakmák esetén bevált gyakorlat). Társaságunk vezetősége ezért kidolgozta az alvásvizsgáló eljárások során elvárható leletformátumokat, a minimális adattartalmakat. Természetesen ezek a minimális elvárások, részletesebb leletek alkalmazhatóak (melyeknek az ajánlott információkat tartalmaznia kell).
Az ajánlott leletformátumok (melyek felölelik az alváslaboratóriumokban végzett minden egyes vizsgálattípust) letölthetőek a következő linkről:

                                          
Leletformátumok

Az alvástársaság, összhangban az Európai Alvástársaság (ESRS) ajánlásaival, időszakosan akkreditálja a laboratóriumokat. Ennek feltétele az egységes adattartalmat megjelenítő leletezés megléte.

      Tisztelettel:

              A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság vezetősége

Változott a Betegségek Nemzetközi Osztályozása
(ICD, BNO)

2018.06.18-án lépett életbe az ICD 11. változata. Az alvászavarok (alvás és ébrenléti zavarok) önálló főcsoportot kaptak (VII. főcsoport). Igy a korábbi, több főcsoportba (szakmába) szétosztott rendszer helyére egységes osztályozási mód került, mely megegyezik az alvásmedicínában használt ICSD 3. verziójával.
Az ICD rendszer a következő linken érhető el: https://icd.who.int

Közlemény:
Dr. Ádám Ágnes: Az alvási apnoe betegség és a hipertónia kapcsolata

Kattintson a linkre!

Továbbképzések:
A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság szervezésében pontszerző, akkreditált tanfolyamok kerülnek megrendezésre 2019 első félévében.

2019.03.08.: Az alvásmedicína ki nem használt lehetőségei
2019.05.17.: Az alvásmedicína foglalkozásegészségügyi vonatkozásai

Részletes tájékoztató található az oftex.hu szakmai portálon

Kattintson a linkre
               

 <