a  e


Korábbi közlemények:Ajánlás: egységes alvásvizsgálati leletformátumok alkalmazása

Az utóbbi években számos új alvásvizsgáló hely, alváslaboratórium nyílt az országban. A vizsgálati eredmények értelmezéséhez, összehasonlíthatóságának biztosításához szükség van egységes leletezési módszerekre, egységes leletformátumokra (hasonlóan, mint ahogy ez már más szakmák esetén bevált gyakorlat). Társaságunk vezetősége ezért kidolgozta az alvásvizsgáló eljárások során elvárható leletformátumokat, a minimális adattartalmakat. Természetesen ezek a minimális elvárások, részletesebb leletek alkalmazhatóak (melyeknek az ajánlott információkat tartalmaznia kell).
Az ajánlott leletformátumok (melyek felölelik az alváslaboratóriumokban végzett minden egyes vizsgálattípust) letölthetőek a következő linkről:

                                          
Leletformátumok

Az alvástársaság, összhangban az Európai Alvástársaság (ESRS) ajánlásaival, időszakosan akkreditálja a laboratóriumokat. Ennek feltétele az egységes adattartalmat megjelenítő leletezés megléte.

      Tisztelettel:

              A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság vezetősége

Változott a Betegségek Nemzetközi Osztályozása
(ICD, BNO)

2018.06.18-án lépett életbe az ICD 11. változata. Az alvászavarok (alvás és ébrenléti zavarok) önálló főcsoportot kaptak (VII. főcsoport). Igy a korábbi, több főcsoportba (szakmába) szétosztott rendszer helyére egységes osztályozási mód került, mely megegyezik az alvásmedicínában használt ICSD 3. verziójával.
Az ICD rendszer a következő linken érhető el: https://icd.who.int

Közlemény:
Dr. Ádám Ágnes: Az alvási apnoe betegség és a hipertónia kapcsolata

Kattintson a linkre!

Továbbképzések:
A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság szervezésében pontszerző, akkreditált tanfolyamok kerülnek megrendezésre 2019 első félévében.

2019.03.08.: Az alvásmedicína ki nem használt lehetőségei
2019.05.17.: Az alvásmedicína foglalkozásegészségügyi vonatkozásai

Részletes tájékoztató található az oftex.hu szakmai portálon

Kattintson a linkre
               

 </